Gösta Ekmansallskapet Hasse
  Om Sällskapet Utgivna Ekmanprodukter
Blog Litteratur Kalendarium Länkar


FILM

DVD

Ombyte av tåg - Manus och regi av Hasse. Bitterljuv historia om ömsint kärlek och krossade drömmar. Hasse och Sonja Wigert i huvudrollerna som älskande par.

Kungliga patrasket - Manus och regi av Hasse. Filmen handlar om tre generationers skådespelare i familjen Anker och är en hyllning till Gösta Ekman d.ä. Hasse själv spelar rollen som skådespelarsonen som vill bli journalist.

Med dej i mina armar - Manus och regi av Hasse. En crazykomedi från 1940 med Edvin Adolphson och Karin Ekelund i huvudrollerna. Hasses regidebut.

Excellensen - Manus och regi av Hasse. En av de modigaste filmerna i svensk filmhistoria. Lars Hanson briljerar i rollen som koncentrationslägerfånge.

Resan till dig - Manus av Hasse (tillsammans av Stig Olin). En musikalisk komedi av högsta kvalitet med Alice Babs och Sven Lindberg i huvudrollerna

Flicka och hyacinter - Manus och regi av Hasse. En mästerligt berättad pusselfilm om "Fröken Ensams" sista tid i livet.

Flickan från tredje raden - Manus och regi av Hasse samt i rollen som skådespelare Sture Anker. En optimistisk komedi om livets meningsfullhet.

Banketten - Manus och regi av Hasse. Allt står inte rätt till i den förmögna familjen Cotten. Under ytan ter det sig inte fullt så vackert och elegant som kan förväntas av en fin familj. Långsamt förgiftar medlemmarna varandra med olika typer av gift, och det som skulle blivit en storslagen fest blir istället en tragedi.

Fram för lilla Märta - Manus och regi av Hasse. Feministisk förväxlingskomedi i drag med Stig Järrel och Hasse i högform.

Lilla Märta kommer tillbaka - Manus och regi av Hasse. Uppföljare till Fram för lilla Märta, där Hasse har vridit upp crazy-graderna till vansinniga nivåer. Själv går han runt med pipa i puffärmsklänning och motarbetar lättförklädda nazister. Ett omdöme lyder: Helt jävla galen. Vilket slut! Fantastisk!

”Swing it” magistern - Schamyl Baumans film med manus av Hasse och Schamyl Bauman. Hasses sångtexter. Alice Babs i sin genombrottsroll som sjungande skolflicka.

Magistrarna på sommarlov - Schamyl Baumans film med manus av Hasse och Schamyl Bauman. Hasses sångtexter. Fristående uppföljare av "Swing it" Magistern.

Första divisionen - Manus av Hasse och Alvar Zacke. Hasses regisserade och spelade även rollen som fänrik Gunnar Bråde. Spännande flygfilm som hyllades när den kom 1941.

Gula divisionen - Stig Olins film med Hasse i rollen som kapten Birger Wreting, divisionschef.

Ratataa eller The Staffan Stolle Story - Manus och regi av Hasse. Hejdlös parodifilm med Povel Ramel, Martin Ljung, Gunwer Bergkvist, Hasse Ekman m.fl.

Kärlek och Störtlopp - Rolf Husbergs film med manus av Sven "Esse" Björkman och Hasse. Kvick komedi med Sture Lagerwall och Eva Dahlbeck i huvudrollerna, som munhuggs i fjällmiljö.

Ingrid Bergman - Box 1 - Innehåller filmerna Intermezzo och Juninatten (även Munkbrogreven och Dollar). Intermezzo med Gösta som världsberömd violinist och Juninatten med Hasse som tidningsreportern Willy Wilson.

Ingrid Bergman - Box 2  -  Innehåller Swedenhielms (även Valborgsmässoafton, En Kvinnas Ansikte och En Enda Natt). I Swedenhielms spelar Gösta fysikprofessorn och familjefadern Rolf Swedenhielm som väntas få Nobelpriset - priset skulle innebära hans familjs räddning.

Intermezzo (import-dvd) - Gösta som den världsberömde violinisten Holger Brandt som förälskar sig i sin dotters pianolärarinna, spelad av Ingrid Bergman.

Klovnen (import-dvd) - A.W. Sandbergs film med Gösta i rollen som Joe Higgins - clownen. Tragisk och vacker film.

Faust (import-dvd) - F.W. Murnaus film med Gösta i rollen som Faust. Vacker film om den eviga kampen mellan ont och gott.

Filmstaden - Dokumentär om Filmstaden där Svensk Filmindustri spelade in sina filmer åren 1920-1970, självklart med klipp på Hasse och Gösta.

Fängelse - Ingmar Bergmans film med Hasse i rollen som filmregissören Martin Grandé.

Törst - Ingmar Bergmans film med Hasse i rollen som doktor Rosengren, psykiater.

Gycklarnas Afton - Ingmar Bergmans film med Hasse i rollen som skådespelaren Frans.

VHS

Fram för lilla Märta - Hasse spelar Kurre Swensson, schlagerförfattare. Även manus och regi.

Banketten - Hasse i rollen som Doktor Stenbrott. Även manus, regi och produktion.

Gula Divisionen  - Stig Olins film med Hasse i rollen som Birger Wreting, divisionschef.

Intermezzo - Gösta som den världsberömde violinisten Holger Brandt som förälskar sig i sin dotters pianolärarinna, spelad av Ingrid Bergman.
  
BÖCKER

Den tänkande August, Gösta Ekman 1928

Hur ska det gå med mej?, Hasse Ekman 1933

Gösta Ekman, Hasse Ekman 1938

Den vackra ankungen, Hasse Ekman 1955

Kurre Korint och drömfabriken, Hasse Ekman 1956

MUSIK

CD/LP


Gösta Ekman d.ä. - En herre i frack (LP)
- Alla Göstas sång och dikt-inspelningar, utom För hennes skull och Isabell.

Levande Svensk Teaterhistoria - Epoken Ekman - de Wahl - Hedqvist (LP) - Gösta läser Pan spelar och Sten Sture.

Schlagerkavalkaden 7 - Isabella och Båklandets Vackra Maja

Kai Gullmar - Jag har en liten melodi volym 1 - Med dej i mina armar, Det finns ingen gräns och Swing it, magistern.

Alice Babs - Swingflickan - Regntunga skyar, Swing it, magistern och En liten smula kärlek.

Minnesboxen 1935 - En herre i frack.

Minnesboxen 1936 - Skådespelaren Gösta Ekman läser fel.

Minnesboxen 1938 - Skådespelaren Gösta Ekman avlider.

Jules Sylvain - Säg det i toner ”1927-33” - För hennes skull och Isabell.

Jag har en liten melodi- 20 favoriter vi minns - Regntunga skyar och Kärlekens låga.

Någonting att äta, någonting att dricka - Inspelningarfrån motbokens tid - Kvinnor och champagne.

Jazzgossen (LP)
- Melodierna ur filmen t.ex. Bättre och bättre dag för dag, Min soldat och I min blommiga blå krinolin.

Svensk Filmindustri filmmusik - Originalmusik från 24 SF-filmer (LP) - Bella Venezia (Sjunde himlen), Teddy Girls (Jazzgossen), Slowfox (Fröken Chic) och På en bänk i en park.

Gösta Ekman (EP) - Byssan lull, Vackra Maja, Kvinnor och Champagne och Isabella.

78-VARVARE

En herre i frack  - Sång av Gösta Ekman med Hülphers Fenixorkester / Vackra Madonna från Venedig - Sång av Gösta Ekman och Karin Ekelund med Hülphers Fenixorkester.

Kvinnor och champagne - Sjungen av Gösta Ekmanmed pianoackomp. / Isabella - Sjungen av Gösta Ekman med pianoackomp.

Byssan lull - Gösta Ekman med orkester / Vackra Maja (Sjömansvals från Åland) - Gösta Ekman med orkester.

Jöns Läkares kvinnor (Dan Anderson) - Gösta Ekman / Sång vid positiv (En dam av ädel vandel, Karlfeldt) - Gösta Ekman.

Sten Sture (Ballad av Andréas Hallén) Del 1 & 2 - Deklamation av Gösta Ekman med orkester under ledning av Kapellmästare Nils Grevillius.

Pan spelar (Emil Kleen/Björn Schildknecht) Del 1 & 2 - Intalat av Gösta Ekman med stråkorkester under ledning av Kapellmästare Nils Grevillius.

En liten soldat (Bo Bergman) / Liljan i paradiset (Bo Bergman) - Intalat av Gösta Ekman.

Himlastegen -Tutta Rolf och Adolf Jahr/ Det blir sommar och sol, när du kommer till mej (Johnny Bode/Hans Ekman) - Sång av Tutta Rolf med Arne Hülphers orkester.

 

 
©Ekmansallskapet2011