Gösta Ekmansällksapet Hasse
Mini Biografi Galleri Citiat & Kuriosa Ljud & Bild Produktioner


Hur känns det att vara son till en så berömd man? ”Fråga en puckelrygg hur det känns att vara puckelryggig!” Är Hasses standardsvar på den frågan. (En liten bok om Hasse 1993)

”...Ja, det blev i alla fall en film!” - Hasse var sin egen värsta kritiker. (En liten bok om Hasse 1993)

”Jag tänker inte skriva några memoarer nu. Annars skulle de kunna kallas Gösta Ekman - Gösta Ekman. Bindestrecket mellan Gösta och Gösta, det är jag.” (Ab 15/4 1974)

”Jag är en olycksalig produkt av borgerlighet och konstnärsglöd, skeppsbroadel och zigenarblod; av lathet och ambition, ytlighet och genialitet, klokhet och dårskap, måttfullhet och storhetsvansinne. Resultatet har blivit en framgångsrik medelmåtta – utan djup och originalitet. Låt gå för en ovanligt framgångsrik medelmåtta då. (Den vackra ankungen 1955)

Det var Hasse som döpte det på 1950-talet nya mediet Tv-apparaten till ”dumburken”, ”fast egentligen sa jag nog dumlådan”. (Från Gösta Ekman till Gösta Ekman 1982)

”Min musik är nog dixieland och Gershwin, mina böcker är den unge Hemingways och min målare är Dardel. Det är romantik i halvtrasighetens tecken, tjusande, lite ytlig kanske. Men den är min.” (Allers, nr. 1 1/1954)

”Det är med livet som med en revy: det kan inte vara lika roligt nummer efter nummer. Men jag föredrar toppar och dalar framför att gneta på i trista intervaller. Då får det hellre braka till ibland. Hittills har jag alltid kommit ner på fötterna”. Hasse om sin livsfilosofi (VJ nr. 43 1972)

Hasse som var något av en charmör i unga år vilade inte direkt på några lagrar vad det gällde flickor, utan tyckte det var lika bra att fria (om än på skämt) till den tjusiga Agneta Wrangel innan de ens presenterat sig ordentligt. Enligt honom själv ska det ha låtit så här när de först träffades våren 1937:
”- Vore det inte lika bra att vi tog och gifte oss? Fröken Wrangel såg fortfarande mera road än överraskad ut.
- Hur så?
- Det har alltid varit min dröm att komma in i adelskalendern. Has det vallgrav?
- Nej men storkar. Dom slår bo på översta inteckningen.
- Spelar ingen roll. Pengar är inte allt i världen. Vi får försöka dra oss fram på mitt utseende...
- Has det inget annat att komma med? Pappa lär ju vara begåvad sägs det.
- Dom påstår det ja, jo för all del, men jag säjer som han: ibland måste man vila sin talang. Jag har startat med att riktigt låta den ta igen sej för att sedan, när jag väl sätter i gång, kunna slå en värld med häpnad.
- Ska det bli något giftermål av måste ni i alla fall först fara ner till min far och anhålla om min hand...(men) tills vidare nöjer vi oss med att säja du till varann och sluta upp med den här jargongen. Agneta heter jag.” (Den vackra ankungen 1955)

Hasse var konstsamlare, och började samla just för att han tyckte om konst. Samlingen bestod främst av samtida modern svensk konst. Inför flytten till Spanien sålde han hela samlingen förutom sin Nils Dardels akvarell föreställande sin far som ung.

Hasses och Tuttas hus i Spanien kallades för ”Hassienda” och låg i Benalmadena strax utanför turistorten Torremolinos. Senare bodde han med Viveka i en lägenhet i Fuengirola, även det i Malaga området.

Var idrottsintresserad sedan barnsben, spelade fotboll och bandy i skollaget. 1931 blev han skolungdomsmästare i diskus. Sportintresset höll i sig men han fick en skada som gjorde att han inte längre kunde fortsätta att utöva någon sport själv. Han var en hängiven fotbollsfan.

Hasse tyckte att hans bästa film var ”Flicka och hyacinter” och att han gjorde sin bästa filmroll som Dr. Stenbrott i ”Banketten”.

Körde på 1930-talet runt i en sportbil, en Dodge cabriolet han fått köpa av sin far. Som Hasse lackade gul, ”inte gräddgul, inte senapsgul, inte citrongul – men ägg-gul. Den var så gul att van Goghs solrosor skulle vissna av koloristiska mindrevärdeskomplex”. Bilen blev strax (ö)känd som ”den rullande omeletten”.

En journalist frågade Hasse efter premiären på ”Flicka och hyacinter”: Vad är typiskt Hasse och vad är typiskt Ingmar (Bergman)? Hasse funderade en stund och svarade sedan på frågan med dessa två drinkrecept:

Hasse special
3/8-delar yrkeskunnande
2/8-delar vardagsäkthet
1/8-del leklynne
1/8-del ytlighet
1/8-del andras idéer
Serveras tempererad.
Tämligen oförarglig.
Inga efterverkningar.
Bergmans blandning
3/8-delar yrkeskunnande
2/8-delar genialitet
1/8-del moralitet
1/8-del pubertetskomplex
1/8-del fula ord
Omskakas UTAV HELVETE!
Bör ej förtäras på fastande mage
eller av nervklena.


Hasse Ekman-stipendiet delades ut för första gången 2005. Priset delas ut vartannat år till personer ”Som i Hasse Ekmans anda ägnar sig åt kreativt växelbruk mellan teater och film”.

HasseAutograf

 

©Ekmansallskapet2011